Com fer un hort al meu jardí

 | 31/08/2013 | Seccions: Al Dia, Viu +
L’emplaçament
Hort escolar del C.P. Costa i Llobera. Foto d'arxiu

Hort escolar del C.P. Costa i Llobera de Pòrtol. Foto d’arxiu

La primera passa ha de ser damunt un plànol, o fent medicions i dibuixos: preseleccionarem els espais i controlarem la insolació que rep cada espai durant les diferents èpoques de l’any. Es poden escollir diferents llocs en funció de les estacions; hem de tenir en compte, a més de la trajectòria solar i els condicionants de les construccions, l’ombra dels arbres i de les altres plantes, sobretot si són de fulla caduca.

La meteorologia

Hem de fer un estudi de quines són les temperatures màximes i mínimes i quan es produeixen, si hi ha possibilitat de gelades, la durada e intensitat de la calor, les precipitacions i els vents. Pot ser útil tenir un diagrama climàtic de la nostra zona per poder veure gràficament l’evolució que tindrem al llarg de l’any. A méscondiconen també compten els condicionants que marquen les característiques microclimàtiques del nostre espai; orientació, desnivells, paviments, construccions, plantacions i sistemes d’irrigació condicionen temperatura, insolació i humitat.

L’entorn, les tanques

Per delimitar l’espai, per evitar l’arrossegament i pèrdua de terra, produïda per l’erosió hídrica; també per crear un microclima que afavoreixi les condicions del nostre hort, fem servir diferents estructures que formaran una tanca. Poden ser artificials, parets, baranes, gelosies, … i de diferents materials. També hi ha les “tanques vives” fetes amb enfiladisses i/o arbustives H hi afegirem els seus beneficis, ajuden a la regulació tèrmica i l’augment de la humitat ambiental, contribueixen a l’equilibri ecològic per ser un punt d’atracció pels animalets, com insectes i ocells; a més a més, fan una barrera acústica i visual, naturalitzant un espai construït.
No oblidem el profit més gran per a la producció, hi ha moltes plantes d’hort que són enfiladisses i ens estalviarem estructures, així els peçols, les tomàtigues i les mongetes; però també rastreres com carabassons i cogombres o fruites, com les vinyes i les móres de tota la vida i altres més exòtiques com la maracujà, el kiwi, els gerds i altres fruites de bosc.

I després de la feina, ve el moment de la collita...

I després de la feina, ve el moment de la collita…

La inclinació del terreny

El primer de tot és evident, cercar els llocs més plans. Així i tot de vegades no disposam d’un espai prou pla, en aquest cas escollirem les zones amb un grau d’inclinació menor per fer les parades de cultiu i on hi ha més pendent plantàrem arbusts. Per contenir la terra a una zona en pendent podem fer una petita marjada amb pedres grosses o col·locar un tronc o una travessa amb una subjecció d’unes de vares d’acer.

Condicionar les parades

Amb una aixada, una pala de cavar o passant un motocultor remourem la terra fins a una fondària de vint centímetres, amb un rasclet recollirem les pedres, desfarem els terrossos i aplanarem.

Deprès hem de marcar i delimitar les parades, l’amplada no excedirà dels 70 cm perquè puguin ser accessible només amb les mans, sense haver de trepitjar la terra de cultiu. Si les fem dobles han de tenir un passadís entremig que ens permeti passar i amb prou espai perquè hi càpiguen els peus i així poder treballar acotats (40 cm). Perquè en quedin ben delimitades es poden clavar unes estaques metàl·liques o de fusta tractada i unir-les amb una corda. Entre parada i parada és convenient tenir un espai mínim d’uns 60 cm.

Comprovarem l’estructura de la terra, convé que sigui franc-arenosa (40% arena 40% llim, 20% argila), una forma fàcil i casolana de fer-ho és fent un xurro de terra de 3 mm de gruix i intentar fer una anella amb ell. Quan intentem fer l’anella s’ha d’esquerdar o rompre; vol dir que les proporcions d’argila i arena són les ideals; si no és així ho haurem de corregir; i ja sabem que Marratxí és una terra d’olleries.

Finalment adobarem la terra i cobrirem les parades amb una capa de compost per mantenir la terra tova, garantir els nutrients i retenir la humitat.

Print Friendly
Etiquetes: , ,

Cookies

Aquest lloc web utilitza galetes amb l'objecte de millorar la vostra experiència de navegació per tots els continguts de Viu Marratxí. Si seguiu navegant per dins d'aquest web s'entendrà que estau donant el vostre consentiment per a la acceptació de les esmentades cookies i de la nostra política de cookies. Feis clic a l'enllaç per a més informació.