Converses amb… Avui: Joan Francesc Canyelles (regidor de PSM-IV)

 | 25/02/2012 | Seccions: Al Dia, Gent

Hem parlat amb Joan Francesc Canyelles Garau, regidor de Marratxí per la coalició PSM-Iniciativa Verds.

Joan Francesc és marratxiner de tota la vida. Viu a Pòrtol, població a la que va néixer ara fa 53 anys, fill de marratxiner i d’algaidina. Està casat i és pare de dos fills. De professió, funcionari, encara que la seva autèntica vocació és la de polític.

Des de quan estau en política i què vos va impulsar a entrar-hi?

Estic a la política des de poc abans de 1999, any en el que vaig ésser elegit, per primera vegada, regidor de Marratxí en representació del PSM. Jo estava molt implicat en tot el món social: associació de veïnats de Pòrtol, federació de veïnats de Marratxí… i una cosa va dur a l’altra. Podríem dir que vaig entrar a la política per casualitat, o de rebot, si bé va ésser una casualitat “consentida”. En aquells moments ja estava a primera fila i la següent passa era, precisament, passar a l’esfera política, no per fer coses massa diferents a les que ja feia, si no per fer-les des d’un altre àmbit.

Pensau, idò, que la feina que fan aquests tipus d’entitats socials no té prou repercussió i que si no és per la via política, no es poden canviar les coses?

No, de cap manera, cadascun dels dos àmbits són diferents, però complementaris. Les entitats socials fan una feina imprescindible i els partits polítics en feim una altra i d’una altra manera, però els objectius sovint són coincidents. L’àmbit polític ha de recollir les reclamacions socials, per tal que es materialitzin i s’incorporin a la societat en forma de decisions (acords, lleis, reglaments, etc.).

En el meu cas personal es va tractar sobretot de treure’m de damunt aquesta “peresa” de molta gent compromesa que es tradueix en deixar que siguin altres els que prenguin les decisions per nosaltres. Jo volia poder prendre aquest tipus de decisions que ens afecten a tots i que són les que, en definitiva, fan avançar la societat.

Sou regidor a Marratxí des de 1999 de forma ininterrompuda. Com veis, avui, Marratxí i que proposau des del vostre grup municipal?

Marratxí és un municipi molt complexe. Molts de nuclis de població i poca cohesió social. Necessitaríem una nova perspectiva que rompi amb la dinàmica d’aquests darrers 20 anys. Marratxí ha tengut un creixement urbanístic desmesurat i un exagerat creixement demogràfic. Això ens ha duit a que el nostre ajuntament no pugui donar els serveis que li corresponen com a administració local, ni en la extensió, ni en la qualitat que tocaria. Més ara amb la crisi econòmica i les retallades que s’estan aplicat a totes les administracions. I Marratxí no és, precisament, una excepció en aquest sentit. Just com a exemple, l’Ajuntament no és capaç ni tan sols de fer el manteniment de totes les urbanitzacions del terme. És molt preocupant constatar que l’Ajuntament va sempre endarrerit en relació a les demandes dels ciutadans i que no està fent absolutament res per promoure la cohesió social dels marratxiners. A dia d’avui, el nostre ajuntament pràcticament està actuant com una empresa de serveis que no fa més que anar “tapant forats”

Nosaltres estam en desacord amb aquest Marratxí que tenim. Marratxí és el que és perquè el PP ha volgut que ho sigui. S’han carregat el món associatiu-veïnal. No els interessa que el poble expressi la seva opinió, per què han posat els plenaris a les 9 del matí, si no és per dificultar a la gent la seva assistència? Un altre aspecte amb el que estam totalment en desacord és la política de cobertura social que s’està duent a terme… com s’entén que, per exemple, a alguns nuclis siguin altres organitzacions, com ara l’Església al Pont d’Inca, les que donin quasi més serveis als ciutadans amb necessitats que el propi Ajuntament. És un fet que és digne d’admiració pel que fa a l’Església, però també de denúncia, en relació a l’ajuntament.

I un altre exemple més, encara: l’àmbit cultural. Aquesta és una àrea totalment ignorada per l’equip municipal. La vida cultural a Marratxí és, ni més ni manco, inexistent. L’únic centre cultural que hi havia era el cine de Pòrtol i es va haver de tancar perquè el govern municipal no var voler renovar el conveni. No tenim cap activitat cultural. Com ja he dit: no els interessa que el poble pensi.

Quan a l’aspecte mediambiental i urbanístic la posició del nostre partit és ben clara i l’hem repetida infinitat de vegades: a Marratxí s’han fet massa urbanitzacions, algunes no eren absolut necessàries i l’única raó per a fer-les era l’econòmica. S’ha fet una greu destrucció del territori i una altíssima sobrepressió demogràfica. Ara, a més, fa pocs dies, el govern de la comunitat autònoma ha aprovat un nou decret que permetrà legalitzar urbanitzacions sense tan sols exigir que tenguin serveis totalment imprescindibles com, per exemple, el clavegueram. Ja hi tornam ésser i novament amb l’excusa de la crisi econòmica!

Com és la dinàmica municipal i el dia a dia amb el batle, l’equip de govern i la resta de grups de l’oposició?

La relació entre els tres grups de l’oposició és molt bona i tenim bastants de punts de coincidència en els nostres plantejaments. Basti dir que ens han recolzat el 90% de les mocions que hem presentat. A més, ara estam treballant sobre una iniciativa per tal de fer algunes propostes o, fins i tot, alguna roda de premsa, de forma conjunta.

Pel que fa a l’equip de govern, la situació, malauradament és molt diferent. L’actual equip continua amb la mateixa dinàmica i model de l’anterior. És una dinàmica autoritària, poc dialogant i poc democràtica. No els hi interessa cercar consensos. En definitiva el típic “rodilllo”. El seu discurs reiteratiu és que ells tenen la majoria de vots i per tant la confiança del poble, però la realitat és una altra, ells el que tenen just, és un major percentatge de vots i, sobretot, obliden que han de governar per a tot el poble i no just pels que els han votat. Quant al batle, hem de dir que no ens agrada gens la seva actitud arrogant, de superioritat. De vegades arriba, fins i tot, al menyspreu polític, és a dir, menyspreu a les idees dels altres, evidentment, no a les persones. En qualsevol cas, en el nivell personal, la relació amb el batle, és de molt bon tracte, al igual que amb els altres regidors, tant amb els de l’equip de govern, com, tal com hem comentat, amb els dels grups de l’oposició.

Quin és el paper que li toca jugar en aquesta legislatura a la coalició PSM-IV a Marratxí?

El paper de l’oposició és fonamental en democràcia. És cert que l’oposició front a una majoria absoluta, com és el cas, es veu molt condicionada a l’hora de fer propostes, ja que és pràcticament impossible que puguin ésser aprovades, al manco amb la seva redacció original. Nosaltres, malgrat tot, les feim, i les feim en tot tipus de qüestions: identitàries, ambientals, socials, econòmiques, etc. El nostre grup polític és el més actiu de l’oposició (basta veure del total de mocions presentades, quantes les ha fet el PSM-IV) i amb les nostres mocions i propostes obligam a l’equip de govern a haver de estudiar els temes, a haver-los de treballar i a plantejar-se’ls amb major seriositat. És important tenir en compte que si no hi hagués contrapropostes a les pròpies de l’equip de govern entraríem en una dinàmica molt perillosa. De tota manera, som conscients que la nostra funció principal, com a oposició, ha d’ésser la de fiscalitzar l’acció de govern, exercir el control de l’acció de govern. Per exemple, hem denunciat i seguirem denunciat que tenguem un batle i un equip de govern que no s’han retallat ni un cèntim d’euro els seus sous, que consideram desorbitats. El batle té un sou anual de 60.513 €  i els regidors amb dedicació exclusiva 47.572 €. Aquest fet, a més, dóna un mal exemple als marratxiners perquè si es fan tot tipus de retallades en serveis socials, neteja, cultura, etc., en nom de la crisi, com poden ells adjudicar-se uns salaris tan elevats?

Ara que heu esmentat la coalició PSM-IV, quins aspectes destacaríeu del que ha aportat la incorporació d’Iniciativa Verds al vostre grup municipal?

La coalició amb Iniciativa Verds ha estat una passa molt important i ha estat una decisió que s’ha vist molt ben acollida per l’electorat. El que jo destacaria és que les dues formacions som molt complementàries. Ens complementam molt bé i la col·laboració en aquests mesos que duim de legislatura és absoluta. El fet d’unir forces ens dóna major capacitat de feina que per separat, tant a l’hora de formular propostes més desenvolupades i madures, com a l’hora de fiscalitzar tot allò que es fa en el consistori.

La darrera qüestió excedeix l’àmbit municipal de Marratxí. És tracta d’una qüestió d’absoluta actualitat. Voldríem que ens donàssiu el vostre punt de vista sobre la política lingüística i les darreres decisions del Govern Bauzá sobre el català?

Bé, aquesta és una qüestió que per part del meu partit ho tenim i ho hem tengut molt clar des de sempre. El que no entenem és la necessitat de rompre ara amb un consens que existia des de fa molts d’anys. La llei de Normalització Lingüística la va aprovar el Govern del president Cañellas i la va reformar el del president Matas, tots dos del PP. I es va fer amb un gran consens, per això no entenem ara quina necessitat tenien de canviar-la, després de tants d’anys i dur-nos a una situació que no es dóna a cap altre lloc del món, com és la de que un govern vagi en contra de la seva pròpia llengua. Això és molt perillós: el que ha costat tants d’anys, la supervivència de la nostra llengua, ara perilla d’una manera clara. No podem entendre que governs formats per mallorquins que, a més, la xerren habitualment i que l’han mamat des de nins a casa seva, dels seus pares i padrins, legislin en contra de la seva llengua. No entenem aquest auto-odi. La societat s’ha manifestat amb tota claredat i amb tota rotunditat des de molts i diferents àmbits: la UIB, els missioners del sagrat cor i altres grups religiosos, l’Obra Cultural Balear, etc. Ah! i més de 10.000 al·legacions en pocs dies.

És una llàstima ja que tenim poques esperances de que rectifiquin, perquè el PP ha dit que ho te ben clar. Però una cosa també poden tenir clara i és que la societat mallorquina no callarà. No callarà, ni pot callar.

Print Friendly
Etiquetes: , , , ,

Cookies

Aquest lloc web utilitza galetes amb l'objecte de millorar la vostra experiència de navegació per tots els continguts de Viu Marratxí. Si seguiu navegant per dins d'aquest web s'entendrà que estau donant el vostre consentiment per a la acceptació de les esmentades cookies i de la nostra política de cookies. Feis clic a l'enllaç per a més informació.