Converses amb… Daniel Guirao, regidor del PSOE a l’Ajuntament

 | 25/03/2012 | Seccions: Al Dia, Gent
Hem xerrat amb Daniel Guirao, portaveu del grup municipal del PSOE-PSIB a l’Ajuntament de Marratxí

Daniel Guirao

Daniel Guirao, 54 anys, casat, pare de dos fills, ha viscut sempre a Marratxí, concretament al Pla de Na Tesa. Al llarg de la seva trajectòria pública a Marratxí ha estat president del club juvenil Gaudium, membre fundador de l’Associació de veïnats des Pla de Na Tesa, directiu de l’equip de futbol d’aquesta població, “festero” des Pla durant 24 anys… Professionalment, és cap de vendes d’una companyia aèria.

Quant a la política, sempre vinculat a Marratxí, ha estat regidor pel PSOE-PSIB des de 1987 a 2007 ininterrompudament i novament, a partir de 2011, a l’oposició en l’actual legislatura, exercint el càrrec de portaveu del grup municipal del seu partit. Com a regidor dels diferents equips de govern del PSOE a Marratxí ha estat al front de les àrees de Medi Ambient, Salut, Esports i Serveis Socials. Com a regidor de Salut va donar l’impuls necessari que va permetre la creació del Centre de Salut “Martí Serra”.

Per què estau en política i per què vos vareu decantar pel PSIB?

Estic i he estat a la política per vocació social. Jo som una persona a qui agrada la política i tenc vocació social, vocació política. Hem de tenir en compte que la política és el camí més directe per canviar la societat. La meva ideologia és de centre esquerra o d’esquerra moderada. Jo m’identific amb la socialdemocràcia, tal com s’entén i com es va estendre als països escandinaus.

Ara que xerram del PSOE, com veis el partit després dels recents congressos federal i autonòmic i dels canvis de líders?

Els congressos són per debatre idees. Sempre és bo que hi hagi debat. Els debats i les discrepàncies són coses bones. Amb tot, hem de dir que encara que les direccions hagin canviat, l’essència del discurs no ha canviat. I el que vol aconseguir la nova direcció del partit a les Balears, és el que volem tots els militants i votants, que el PSIB torni a governar la Comunitat Autònoma. Com és possible que el partit que més ha ficat la ma al calaix estigui governant amb majoria absoluta? Puc entendre que l’electorat hagi volgut criticar la gestió feta per nosaltres, però aquí l’únic que ha ficat la ma al calaix ha estat el PP.

Francina Armengol està fent una oposició més constructiva, aportant més del que ha fet el PP en 4 anys. Quant a Rubalcaba és la persona que pot tornar a dur aquest partit a governar Espanya.

Xerrem ara de Marratxí. Com veis el nostre municipi?

Marratxí és un municipi complexe. Ha passat en pocs anys d’uns 8.000 habitants al 33.000 que té ara, a més, som un municipi molt dispers territorialment, amb molts de nuclis de població, alguns totalment separats dels altres. Abans, la revista Pòrtula jugava un paper, d’una banda aglutinador entre tots els nuclis, però també de contrastació de noticies i d’autocrítica. Ambdues coses es varen perdre amb la seva desaparició. I aquest paper és el que haurien de jugar els medis de comunicació municipals, com Radio Marratxí. S’hauria d’informar de tot tipus de temes: polítics, econòmics, culturals, etc. En aquest sentit, vull remarcar que els plens són un lloc immillorable per contrastar informació sobre el municipi. Hi som presents 4 partits diferents i cadascun amb visions i plantejaments diferents. Hi ha discussions. Hi ha debat polític. És important que sigui així, perquè d’aquesta manera la gent que hi assisteix pot entendre totes les propostes de tots els grups i fer-se la seva pròpia síntesi. I això, per desgràcia, la majoria de la gent no ho sap, no sap que a Marratxí hi ha debat polític, a la pròpia institució municipal. A mi m’agraden molt els plens!

Passem, idò, a xerrar d’aquestes polítiques municipals que es debaten als plens…

Nosaltres observam algunes mancances molt importants a les polítiques municipals que es duen a terme des de l’equip de govern del PP. I tenim propostes al respecte, que exposam mitjançant presentació de mocions.

En primer lloc i pel que fa al tema econòmic, és molt preocupant que encara no tenguem els pressuposts municipals per aquest any. Necessitam un full de ruta que indiqui quin ha d’ésser el nivell de recaptació i quin el nivell de deute i com s’ha de fer. Estic esperant veure com es posa en marxa la promesa electoral del PP de Marratxí (i també del PSOE) de la revisió de l’IBI. L’arribaran a fer? Quina repercussió tendrà? Hem de tenir en compte que, recentment, el PP governant a Marratxí ha dut a terme dues actuacions en relació a aquest tema: primer va ésser una revisió cadastral i després va ésser una pujada del tipus de gravamen, que va passar del 0,4% al 0,495%.

El PSOE sí que té un projecte econòmic per a Marratxí. Però, a diferència del PP, les nostres solucions a la situació econòmica no es redueixen a fer retallades i més retallades en els serveis als contribuents. L’única mesura del PP en aquesta qüestió és la de fer retallades per equilibrar els comptes. Nosaltres entenem que, de vegades, i fins a certs límits, s’han de tenir “números vermells”, ja que d’aquesta manera s’aconsegueix reactivar l’economia.

Pel que fa al tema educatiu és prioritari i urgent que es dugui a terme ja el compromís, tant del batle de Marratxí, com del president de la Comunitat Autònoma, de construir l’IES Sant Marçal. De fet es varen reunir ells dos fa pocs dies per tractar aquest tema, no? Han de saber que el PSOE estirà molt al damunt d’aquest tema. Ja varem presentar una moció, fa pocs mesos, demanant la immediata construcció del segon institut de Marratxí. Xerrant d’educació hem de xerrar també de cultura. A Marratxí es nota a faltar una proposta cultural que arribi a tots els temes. Una vegada es presentin els pressuposts municipals, podrem veure si aquest equip de govern aposta o no aposta per la cultura. I no hem d’oblidar el tema esportiu, ja que, com a conseqüència de les retallades, en aquests moments les instal·lacions esportives del municipi no s’estan mantenint adequadament.

Quines altres polítiques municipals veis necessàries impulsar en aquests moments?

Un altre tema en el que s’ha de treballar és en les comunicacions i el transport públic. Pràcticament és inexistent un transport públic que enllaci els nuclis de població del municipi i també és necessari millorar les connexions en bus entre Marratxí i Palma. El PP ha de saber que nosaltres els recolzarem en la negociació amb l’EMT de Palma per tal d’ampliar les línies i trajectes existents.

També és molt important millorar la informació municipal als ciutadans. Ens preocupa molt la manca de sensibilitat que demostra l’equip de govern de cara a la informació als ciutadans. Un exemple molt clar és el canvi d’horari dels plens municipals que han dut a terme. Els plens a les 9 del matí dificulten moltíssim a la majoria de ciutadans la possibilitat d’assistir-hi i, per tant, també de rebre informació de primera mà del debat d’idees que hi té lloc i del que, finalment, allà es decideix. Aquesta informació no arriba als ciutadans. Jo, com a representant de 4.000 marratxiners que ens han votat i que paguen també la Radio amb els seus imposts, m’he oferit a anar un pic per setmana a Radio Marratxí i sortir en antena, però no els hi interessa… Al PP no li interessa que se pugui escoltar l’altra part. La veritat no la tenen ells, no la tenim nosaltres, no la té ningú… la tenim entre tots. I els ciutadans de Marratxí tenen tot el dret a conèixer tant els que diuen els que governen, com els que estam a l’oposició.

I ja que he comentat això sobre Radio Marratxí, també consideram totalment inadequada la gestió que es fa dels mitjans de comunicació municipals, que haurien d’esser elements de cohesió de tota la gent del municipi i que en absolut estan funcionant com a tal. S’ha desvirtuat el sentit de Radio Marratxí com l’emissora de radio de tots els marratxiners, quan la pagam entre tots els marratxiners. Ens costa més de 100.000 € anuals, sense comptar les inversions en adquisició d’equipaments. I a la vegada, a Marratxí es retallen serveis socials bàsics.

Xerrem també d’aquesta qüestió del cobrament de serveis socials als usuaris… nosaltres haguéssim pogut acceptar la filosofia de la mesura, però de cap manera la forma en que s’ha fet, ni com es pretén seguir actuant. El problema és que el PP retalla d’on li convé i no retalla d’on no li convé, però no per criteris econòmics, si no d’altres tipus… Ja ho he comentat abans, però ens preocupa molt que l’equip de govern municipal no hagi presentat encara els pressuposts pel 2012, a punt d’acabar el mes de març. No sé a què esperen. Tal vegada a que passin les eleccions andaluses?

Des de la vostra múltiple experiència en aquesta àmbit, com veis el moviment associatiu a Marratxí?

Vull remarcar el paper de les entitats socials: veïnals, culturals, esportives, etc. I de la tasca tan important que estan fent i del pes tan important que tenen, de vegades més important i que mereix més respecte que els dels polítics, ja que hi ha persones que hi dediquen molt de temps i de forma totalment altruista, jugant un paper molt important com a aglutinadors del municipi. Aquestes entitats ajuden a conferir a Marratxí una identitat pròpia, que d’altra manera mai podria arribar a tenir.

Quan jo vaig formar part, per primera vegada, d’un govern municipal dirigit pel PSOE, l’any 1991, varem percebre, com mai abans, que Marratxí era un municipi molt dispers i amb molt poca cohesió, encara que tenia alguns elements aglutinadors, reconeguts i compartits per tots els marratxiners, com per exemple les festes de Sant Marçal, amb les quals ens sentim identificats tots, siguem del nucli que siguem. A aquestes festes els autèntics protagonistes eren les associacions de veïnats, per això nosaltres varem mantenir i impulsar aquest aspecte. I hem de dir que mai havien tengut tant de protagonisme les associacions com quan nosaltres governàvem. Aquest protagonisme s’ha anat perdent any rere any. Sembla que a alguns polítics no els hi agrada que les entitats socials tenguin protagonisme i tenguin força. I en aquesta qüestió, he de reconèixer que el PP ho ha fet molt bé, perquè l’activitat veïnal a aquest municipi està en els nivells més baixos que jo mai he conegut. I una de les crítiques que faríem a aquest tema és que s’han anat minvat els elements aglutinadors d’allò que anomenaríem el fet d’ésser marratxiners, en lloc d’ésser del Pont d’Inca, cabaneter, del Pla de Na Tesa, o portolà, per exemple. En aquesta mateixa línia hi ha altres elements aglutinadors que no reben la deguda atenció per part de l’equip de govern, com la Pujada a Lluc a Peu, la Fira des Fang, que no se quin caire prendrà a partir d’ara amb el canvi de dates, o la Fira de Sa Tardor, que aquest any passat ja no es va fer, deixant de costat un esdeveniment molt important per a la promoció de les empresses, dels professionals, dels negocis, en definitiva de l’economia. És el que deia abans amb retallades no es potencia l’economia, si no tot el contrari.

Nosaltres consideram molt important el paper de les entitats socials en els municipis i especialment a Marratxí, per les seves peculiaritats, per això reivindicam que es torni a posar en marxa el Consell Municipal Veïnal i que torni a ésser un element aglutinador entre tots els ciutadans de Marratxí i un element clau en la canalització de les demandes sobre les polítiques municipals dels ciutadans cap als seus representants.

Print Friendly
Etiquetes: , , , ,

Cookies

Aquest lloc web utilitza galetes amb l'objecte de millorar la vostra experiència de navegació per tots els continguts de Viu Marratxí. Si seguiu navegant per dins d'aquest web s'entendrà que estau donant el vostre consentiment per a la acceptació de les esmentades cookies i de la nostra política de cookies. Feis clic a l'enllaç per a més informació.