El maig és temps de fer herbes

 | 19/05/2013 | Seccions: Al Dia, Cultura
Voleu fer herbes mallorquines?

El mes de maig és el millor temps per fer herbes mallorquines. I per que, vos demanareu alguns. La resposta és molt senzilla, perquè aquest mes és quan trobarem la majoria d’herbes (i brots o flors i fruits d’altres plantes que son arbres o arbusts) i, a més, les trobarem en el seu punt de verdor i de saba.

Herbes mallorquines 1

Totes les herbes preparades. A punt per començar.

Les herbes mallorquines tenen fama de ser digestives i curatives (de quasi tot, segons els més aficionats).

Herbes mallorquines fòrmula

Una fórmula “magistral”

La fórmula, més que recepta, no és única. A cada lloc de l’illa és fan amb variacions respecte d’altres comarques i fins i tot, dins el mateix poble trobareu desenes de fórmules diferents. Podríem dir que cada familia té la seva pròpia, en funció del gust o de les herbes que té més avinent. N’hi ha de una vintena d’herbes i n’hi ha de més de quaranta, però totes comparteixen un grapat d’herbes que no poden faltar-hi. Entre d’altres, les següents: Fonoll, Tarongí, Herba sana, Menta, Espígol, Herba Lluïsa, Camamilla, Romaní, Ginebró, Moraduix, Ruda. Però hi ha qui hi posa, també, brots de pi, mata, garrover, magraner… A altres fórmules hi posen una nou verda, una llimoneta verda, cireres, grans de cafè, fulles de taronger o llimonera, canyella en rama, llavors d’anís… I sàlvia, murta, pètals de rosa, una branqueta de vauma… Com hem dit: a gust del consumidor, o del productor.

El millor és recollir les herbes el mateix dia de la preparació, o com a molt el dia abans i la millora hora, a primeres hores del matí, abans que no faci massa sol.

IMG_8155-RDesprés es cerca un recipient gros, en funció dels litres que es vulguin preparar, s’hi van posant les herbes i després s’hi afegeix anís dolç, si les volem dolces, anís sec si les volem seques, o una mescla d’un i l’altre en la proporció que més ens agradi, per fabricar herbes mesclades.

A continuació es tapa hermèticament el recipient, es mescla ben mesclat i es deixa a un racó on no l’hi pegui es sol directe, durant un temps d’entre dos i quatre mesos, agitant el recipient de tant en tant, per mesclar bé el contingut i els aromes de les diferents herbes que es van amollant dedins. Aquest temps dependrà de la quantitat d’herbes que hi hagem posat i del gust més o menys aromàtic que vulguem que tenguin. Molta gent les treu als dos mesos i torna a utilitzar el recipient i les herbes que ja han fet la seva feina, tornant omplir-les d’anís, per tenir major producció d’herbes. En aquest cas, però, s’han de mantenir la maceració un mínim de 6 mesos.

I en acabar la feina, que millor que un bon berenar i de postres i per a pair-lo bé, un copí d’herbes de l’any passat.

 

Print Friendly
Etiquetes: , , ,

Cookies

Aquest lloc web utilitza galetes amb l'objecte de millorar la vostra experiència de navegació per tots els continguts de Viu Marratxí. Si seguiu navegant per dins d'aquest web s'entendrà que estau donant el vostre consentiment per a la acceptació de les esmentades cookies i de la nostra política de cookies. Feis clic a l'enllaç per a més informació.