El mal de cap de les males herbes

 | 28/04/2013 | Seccions: Al Dia, Viu +
Herbes

Herbes altes

Amb la bona terra, el reg i, sobre tot, l’augment d’hores de sol, les plantes reviscolen i creixen; aquelles tan boniques, que tant ens estimem, i també totes les que considerem “males herbes” i surten sense el nostre consentiment, filles de les llavors que el vent i les aus ens han dut, o que dormien al nostre jardí, fruit de les males herbes que no rebassàrem a temps; així com les que tornen a sortir des de bulbs i tubèrculs que romanen amagats davall terra. Fins i tot podem considerar males herbes les que provenen dels exemplars més estimats, però que no volem que hi siguin per tot arreu o, simplement, són a un lloc al que jo no vull que hi visquin.

Si volem tenir un ordre, les hem de fer desaparèixer. Hem de tenir en compte l’entorn que han triat per viure: quan ho fan a les escletxes del paviment les podem arrabassar o matar amb productes químics comuns, com la sal o el lleixiu. A terra, quan estan envoltades d’altres plantes, podem fer servir mètodes físics, com arrabassar i entrecavar, però el combat químic pot ocasionar danys col·laterals, pot malmetre les altres plantes. A la gespa ni tant sols podem remoure la terra.

Acolchado

Coberta orgànica (mulching)

Els herbicides són productes químics adients per les persones que es volen estalviar feina, temps i dedicació; elements indispensables per tenir bona cura del jardí. Uns maten totes les plantes i altres afecten tan sols a la meitat de les espècies vegetals. Hi ha que impedeixen la germinació de llavors, d’altres maten per contacte o expandeixen els seus efectes a tota la planta. La contaminació causada pels herbicides és un dels problemes mediambientals més greus en l’actualitat. Com que hi ha molt poc control en la venda i l’ús, en moltes ocasions els herbicides s’apliquen d’una manera massa indiscriminada o irresponsable. Tots els herbicides afecten el metabolisme de les altres plantes i no hi cap tractament herbicida que elimini totes les males herbes.

El “mulching”, “acolchado” o jaç protector és una capa de matèria, que fa una retenció de humitat i calor, optimitzant l’aprofitament de l’aigua i la nutrició de les plantes; al temps que minora la propagació de les males herbes. Si el jaç és de matèria orgànica biodegradable -escorxa de pi, clovella d’ametlles, palla, herbes, fulles, serradures de fusta, etc.- serà l’adob de properes temporades.

—–

Jesús Frutos
Jardiner
Olé Ander. Jardineria Integral
 
Print Friendly
Etiquetes:

Cookies

Aquest lloc web utilitza galetes amb l'objecte de millorar la vostra experiència de navegació per tots els continguts de Viu Marratxí. Si seguiu navegant per dins d'aquest web s'entendrà que estau donant el vostre consentiment per a la acceptació de les esmentades cookies i de la nostra política de cookies. Feis clic a l'enllaç per a més informació.