I feis números!
Fer compost en el nostre jardí és d’allò més fàcil. No es necessita res més que un racó en el que anar dipositant totes les restes de poda i altres restes vegetals (gespa segada, fulles caigudes a la tardor, etc.) i esperar que el temps i els organismes vius facin la seva feina.
Que aconseguim fent el nostre compost? Els principals avantatges són:
- Millora de la terra del nostre jardí o hort. Ja que el compost és el millor adob per a la terra i no té cap dels inconvenients dels fertilitzants químics, ni conté els purins dels fems d’animals.
- Estalvi econòmic. No ens costa res i ens permet estalviar en la compra d’altres fertilitzants i també en la quantitat d’aigua de reg.
- Ens evita el problema d’haver de desfer-nos d’aquestes restes vegetals. Elles soles es van transformant en el millor substrat per a les nostres plantes.
- Reduïm l’impacte ambiental i la contaminació. Ja que qualsevol altra opció: cremació particular o recollida, trasllat i incineració són activitats contaminants. A més, la incineració de tones i tones de restes vegetals dels nostres jardins a les plantes incineradores de Son Reus, incrementa molt significativament la taxa d’incineració que paga el nostre ajuntament al Consell de Mallorca i que repercuteix sobre tots nosaltres.
Just com a exemple del que estam dient: el racó de compost que veieu a la foto, que té unes mides de poc més de 2 x 2 metres, cada any produeix una mitja d’un metre cúbic (una saca plena fins a dalt del tot) de compost. Pels qui no ho sàpiguen, el compost és el mateix que veureu etiquetat com a “mantillo” si n’anau a comprar a una botiga, just que fet per vosaltres. Feis números!
Si després d’haver llegit aquest article no vos decidiu ja a fer el vostre propi compost, sempre teniu l’opció de telefonar al servei de recollida de poda de l’Ajuntament de Marratxí, al telèfon 971 607 502 i demanar una saca per omplir-la, que després vos la passaran a recollir. Però, recordau, que el que no s’ha de fer mai és dur-ho als contenidors de fems, ja que el seu destí serà la incineració, amb el gran cost ambiental i econòmic per a tots, que ja hem comentat.
En un proper article vos oferirem alguns consells per a fer compost, tant de les restes del jardí, com de les restes orgàniques de la vostra cuina, que, per si no ho sabíeu i segons la majoria d’estudis, representen entre el 40% i el 50% dels fems domèstics. I el mateix percentatge de la taxa d’incineració que pagau cada any. Tornau a fer números!