L’Ajuntament de Marratxí proposarà en el proper ple el canvi de festiu del 29 de Febrer pel 26 de Desembre arran de que el Govern no ho contemplés com a festiu en 2012.
En el proper ple municipal de Marratxí es portarà a votació el canvi de dia festiu local (29 de febrer) pel de Sant Esteve (26 de desembre)
Aquest canvi s’elevarà a ple arran de que el Govern aprovés els festius d’aquest any i no contemplés aquest dia com a festiu, a pesar que sempre s’ha pres com a festa a Balears. Alguns municipis han decidit triar el dia de Sant Esteve com a festa local ja que es tracta d’un dia important del Nadal a Mallorca, i és una de les cites en les quals tradicionalment es menja en família, juntament amb el dia de Nadal. Per aquest motiu, s’elevarà a ple, la proposta de canvi de festiu en el municipi.
Marratxí havia triat el dia 29 de Febrer com a festa local a petició de la comunitat educativa, no obstant això, es proposarà el canvi de festiu pel dia de Sant Esteve un dia tradicionalment clau en el calendari Balear.
Així, Marratxí triarà com a festius la festa local del patró del municipi, Sant Marçal (30 de Juny) i la coneguda com ‘segona festa de Nadal’ a Mallorca.
Font: Ajuntament de Marratxí
—
Escrit de J.V/Viquipèdia
Que és “La segona festa de Nadal”?
Sa mitja Festa/ Sant Esteve / o també dit la segona festa de Nadal, és el dia que ve després de Nadal, això és, el 26 de desembre, festivitat de Sant Esteve el màrtir. En l’estructura social patriarcal dels segles precedents, la festivitat de l’endemà de Nadal responia a la necessitat funcional de disposar de temps suficient per tornar a peu, generalment, des del lloc on s’havia celebrat la festa fins al domicili de cadascun dels diversos membres de la família. L’extrema dificultat de viatjar de nit obligava, sempre, a ajornar el viatge de retorn fins l’endemà, i per tant quedava com un dia no-útil a efectes laborals; i així fins a derivar en dia festiu. La dita popular “Per Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cada ovella a casa seva” descriu molt bé aquest fenomen social, gregari o de clan, entorn del mas pairal en les festes assenyalades.
És un dia tradicional a Catalunya, País Valencià i Illes Balears.
Molt interessant la noticia, encara que ens queda ara una mica enfora i més que molt interessant i curiosa la ressenya de la vikipèdia sobre el perquè de la 2ª festa de Nadal.