Preparar la gespa per a tota la temporada

 | 30/03/2013 | Seccions: Al Dia, Viu +
Reprendre ara les feines al jardí

Quan s’acaba el març i els dies es fan llargs i l’aire més calent, és el moment d’obrir la porta i mirar cap al jardí. És just ara que ens trobem totes les feines que deixàrem fora, darrera la porta, amb els freds i les pluges de principis de novembre, girarem el cap per contemplar la xemeneia i acostàrem el nostre cos a l’estufa. Ara és el moment de llevar les fulles que no s’han desfet, tallar netament la branca esqueixada per la ventada de febrer i, pot ser el més feixuc, llevar les males herbes.

Atenció a la gespa

Si a la resta del jardí la mala herba és una preocupació, a la gespa es converteix en un malson. La gespa està feta d’una mescla de gramínies i es considera mala herba tota la resta de plantes, sobre tot les de fulla ampla. Hi ha herbicides selectius, per
a plantes d’aquest tipus, però correm els risc de malmetre la gespa i el producte es pot filtrar per la terra i afectar a altres plantes que hagi a nivells més baixos; a més a més, els herbicides maten la part verda –aèria- de les plantes i no fan res en els bulbs, com els de la vinagrella, que torna a créixer cada hivern. Convé, a la primavera, arrabassar totes les plantes des de l’arrel, amb una cullera de sembrar estreta o una altre eina que ens permeti endur-nos tota l’arrel, fent el forat profund però no massa ample; també anirà bé llevar tota la vinagrella que es pugui, amb l’arrel o sense, així com escarificar la gespa per llevar totes la arrels, tiges i fulles seques de les plantes.

Gespa amb herbes (detall)

Gespa (grama) amb diferents herbes

L’escarificat es sol fer amb una rastell de fulles que tallen i divideixen les plàntules de grama i té l’efecte de replantat, però també grata i remou la terra,  facilitant l’absorció dels nutrients i de l’aigua. Parlar de nutrients vol dir que hem d’adobar la terra, escampar una barreja de fems de volum petit -d’ovella- i arena, sense arribar a cobrir la gespa. Regar i controlar la humitat de la terra començarà a ser la feina que anirà progressant de setmanal –al principi de la primavera- a diària –cap a l’estiu-. Els regs de la primavera es faran a primera hora del dia. L’aigua ha de banyar la terra i l’ha de mantenir humida, però un excés pot podrir les arrels i transmetre fongs a les fulles.

Amb la feina feta i la gespa a punt tan sols ens queda estendre una tovallola i gaudir del sol, una recompensa merescuda.

—–

Jesús Frutos
Jardiner
Olé Ander. Jardineria Integral

 

Print Friendly
Etiquetes:

Cookies

Aquest lloc web utilitza galetes amb l'objecte de millorar la vostra experiència de navegació per tots els continguts de Viu Marratxí. Si seguiu navegant per dins d'aquest web s'entendrà que estau donant el vostre consentiment per a la acceptació de les esmentades cookies i de la nostra política de cookies. Feis clic a l'enllaç per a més informació.